BAROMETERN – MÄTNING AV VÄSTERVIKS NÄRINGSLIVS PÅVERKAN AV CORONAKRISEN V.46
Sverige och Kalmar län har gått in i våg två av coronapandemin och Västervik Framåt ser nu behovet att återigen mäta näringslivets status och önskan om lokala initiativ i verktyget Barometern Västervik. Den här veckan har vi ställt tre frågor och vi ser nu att framtidstron återigen börjar svikta efter några månaders större tilltro.
Under våren och den första vågen av coronan, med start i början av mars, mätte Västervik Framåt näringslivets ekonomiska status, dess framtidstro och önskemål om lokala initiativ. Något som följdes upp i september och som nu när den andra vågen av pandemin har kommit även till Kalmar län, följs upp av återigen veckoliga mätningar.
– Även om det endast var ett halvår sedan som den första vågen svepte in, så har vi nog alla blivit överrumplade även denna gång. Vi ser en tendens till att näringslivet i Västervik börjar se mörkare på framtiden och att främst restaurangerna återigen har en stor påverkan, säger Thomas Eriksson, vd på Västervik Framåt.
Under en veckas tid låg tre frågor ut i verktyget Barometern Västervik. Sammanlagt har 128 företag svarat och här följer en redovisning av resultaten.
Fråga 1. Med det läget vi har idag, hur länge kan du bedriva din verksamhet?
Efter en successiv förbättring av det korta 1–3 månadersperspektivet så ser vi återigen att den korta tidsintervallen har börjat få sämre siffror. En stor skillnad ser vi också i 3–6 månadersperspektivet. Företagen börjar se kortare horisonter.
Tittar man på samma fråga ur restaurangbranschens perspektiv så ser det ännu sämre ut. Här har de korta horisonterna ökat markant och här ser vi också att det längre 12-månadersperspektivet har minskat.
Fråga 2. Fler och fler regioner har fått skärpta restriktioner och nu diskuteras att inför liknande även i Kalmar län. Vilken påverkan tror du att dessa restriktioner kan får för din verksamhet?
Barometern Västervik skickades ut för en vecka sedan (6 november) och var alltså innan Folkhälsomyndigheten hade skärpt restriktionerna även för Kalmar län. Redan innan restriktionerna så prognostiserade företagen att det kommer att han väldigt stor till liten negativ påverkan. Endast 13 procent trodde att de inte skulle påverkas negativt.
Om man återigen zoomar in på restaurangbranschen så är resultatet otvetydigt. 100 procent av de 12 svarande företagen svarar att de kommer att få en stor negativ påverkan.
På handelssidan så siffrorna något annorlunda och visar upp en mer splittrad bild.
Fråga 3. Vilken typ av stödåtgärder ser du som störst behov för ditt företagande under hösten?
Även här ser vi att önskemålet om stödåtgärder har förändrats över de senaste månaderna. När vi i september ställde frågan så var det främst samverkan och nätverkande som stod högst på listan, följt av ekonomiskt stöd och kommunala lättnader. Nu har istället de två sistnämnda bytt plats med samverkan och det är nu ekonomiskt stöd som står högst på önskelistan avde insatser man eftersöker.
Svar v.46 (november)
Svar v. 38 (september)
Tittar man på restaurangbranschen så har önskemål om ekonomiskt stöd ökat markant.