Infrastruktur
Uppdrag
Hösten 2021 fick vi ett uppdrag från kommunstyrelsen med målet att skapa förutsättningar för att kartlägga och kommunicera näringslivets behov i närregionen gällande förbättrad infrastruktur.
Hur jobbar vi?
En projektledare tillträdde vid årsskiftet 2021"2022 och började därefter med inläsning av uppdrag, styrande plandokument och tidigare politiskt antagna beslut. Då befintliga förutsättningar hade klargjorts påbörjades ett arbete med att kartlägga det faktiska behovet av förbättrad infrastruktur hos näringslivet i kommunen. Detta genomfördes genom en så kallad behovskartläggning underbyggt av djupintervjuer med 21 näringsidkare och 3 politiker med olika partitillhörighet. Respondenterna från näringslivet var från olika branscher och geografiskt spridda i hela kommunen.
Samtalen har berört både befintliga och framtida pendlingsmönster där kopplingen över länsgränsen norrut anses ha stor potential medan koppling över kommungränsen västerut ses som ett viktigt stråk att förvalta och utveckla. Inom kommunen identifieras kopplingar mellan tätorterna som viktigt att utveckla vidare för bland annat mer tidseffektiva kollektivtrafikförbindelser. Inte sällan är centralorten Västervik den ort som har främsta betydelsen att ha bra förbindelser till och från inom kommunens gränser.
Parallellt med behovskartläggning rekryterades representanter från näringslivet och kommunpolitiken för att sitta med i en styrgrupp inom uppdraget. Styrgruppen fungerar som referens- och arbetsgrupp där de tillsammans med projektledaren har satt en långsiktig målsättning med delmål som ligger till grund för uppdragets arbete.
Korta ner restiderna i stråket mellan Västervik-Linköping och Kalmar–Västervik–Norrköping för att uppnå en vidgad arbetsmarknadsregion samt andra samhällsvinster.
- Lobba för mer tidseffektiv och modern kollektivtrafik med hänsyn till näringslivets behov.
- Belysa hur utvecklad infrastruktur kan leda till nyetableringar, fler arbetstillfällen och gröna stråk med attraktiv kollektivtrafik.
- Västerviks kommun och näringslivet bidrar tillsammans med ett näringslivsperspektiv i den kommunala översiktsplaneringen.
- Upprätta dialog med aktörer som har möjlighet att påverka beslutsfattare.
Vidare under projekttiden kommer styrgruppen ha en controllerfunktion som projektledaren återrapporterar till, men även funktionen av att nå ut information och diskutera vägval under projekttiden.